Olej z opuncji

Zalety oleju z opuncji

Olej z opuncji to świetny składnik wielu, nowoczesnych kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów. Uzyskuje się go głównie z pestek opuncji figowej, która rośnie m.in. w krajach Ameryki Łacińskiej. Warto podkreślić, że olej zawiera kwas linolowy, dzięki któremu skóra staje się elastyczna, nawodniona i nawilżona.

Do tego wytwarzany jest na skórze płaszcz lipidowy, który chroni ją przed przesuszeniem. Pozytywnie na kondycję skóry działają także zawarte w oleju fitosterole, które odżywiają ją, a także regenerują. Tym samym świetnie sprawdzą się u osób ze stanami zapalnymi, ranami i alergiami. Ponadto, kosmetyki z olejem z opuncji będą idealne do skóry problematycznej np. z trądzikiem, gdyż regulują pracę gruczołów łojowych.

Kosmetyki z olejem z opuncji

Dodatkowo, czy wiesz, że olej z opuncji często nazywany jest naturalnym botoksem? Właśnie dlatego powinny stosować go osoby, które chcą opóźnić procesy starzenia się skóry bądź spłycić już powstałe zmarszczki. Zawarta w oleju witamina E działa antyoksydacyjnie i tym samym ujędrnia i wygładza skórę. Warto także podkreślić, że kosmetyki z olejem opuncji do włosów nadają im miękkości i blasku. Ciekawostką jest, że olej może również rozjaśniać włosy, dlatego zaleca się go osobom, które chcą uzyskać właśnie taki efekt.

Oleje w naszych produktach

Poznaj oleje wykorzystywane w naszych liniach produktowych.