Olej z rokitnika

Zalety oleju z rokitnika

Olej z rokitnika zawiera również karoten, dlatego sprawdzi się u osób, które chcą naturalnie zadbać o prawidłowy koloryt skóry. Dzięki niemu nabierze ona złocistego odcienia, przez co będzie wyglądała zdrowiej i młodziej. Ponadto, olej zawiera również karotenoidy, które stanowią idealny składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych. Dzięki nim skóra staje się gładka, jędrna i elastyczna.

Warto wiedzieć, że olej dobrze się wchłania i natłuszcza, przez co jest idealny do stosowania u osób ze skórą suchą. Ciekawostką jest to, że olej z rokitnika często dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów, gdyż dzięki zawartym w nim witaminom, minerałom oraz polifenolom, wpływa korzystnie na ich kondycję. Dzięki niemu odzyskują połysk i elastyczność. Dodatkowo, tego typu kosmetyki wzmacniają włosy, stymulują ich wzrost oraz są skutecznym rozwiązaniem na łupież.

Kosmetyki z olejem z rokitika

Olej z rokitnika sprawia, że kosmetyki mające go w składzie, poprawiają kondycję zarówno skóry, jak i włosów. Otrzymuje się go z nasion lub pulpy owocowej rokitnika. Warto podkreślić, że olej zawiera kwas palmitynowy, który umożliwia szybką regenerację skóry. Dzięki temu świetnie sprawdza się do stosowania u osób, które posiadają blizny potrądzikowe, rozstępy, a także rany. Dodatkowo, jest to znany sposób na uśmierzenie dokuczliwego pieczenia oraz swędzenia, przez co polecany jest także osobom ze zmianami zapalnymi, egzemami lub alergiami skórnymi.

Oleje w naszych produktach

Poznaj oleje wykorzystywane w naszych liniach produktowych.